Chi Neng Qigong

Chi Neng (Zhineng) Qigong is een Chinese bewegingsleer die over de hele wereld beoefend wordt. Deze medische qigong vorm is bekend en geliefd vanwege het krachtige effect op de gezondheid. De eenvoudige oefeningen stimuleren je energie (qi) en maken je ontspannen en krachtig.
Met rust in je hoofd kun je de regie nemen over je leven; fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal.

Het geeft rust, stabiliteit, energie, kracht en beweeglijkheid en verruimt het bewustzijn. Juist in tijden waarin er rondom ons veel gebeurt – zoals nu – geeft het ondersteuning en inzicht op een diep niveau. In verbinding met elkaar en met het leven.

"Als je hoofd rustig is en je lichaam ontspannen kan qi vrij stromen naar waar het nodig is"

Het is een bewegingsleer die voor mij een diepere laag raakt.

Doel van Chi Neng Qigong is de wetten van het leven beter te begrijpen in de context van mens maatschappij en natuur en deze toe te passen door oefening en zelfontwikkeling.

Dan maak je een sprong van het domein van zekerheid naar het koninkrijk van vrijheid.

Het ontwikkelen van je potentie om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren in ons bestaan.

Een oefenmethode om je wijsheid en je vermogens te ontwikkelen, het verenigt lichaam, geest en energie.

 

Het ontstaan van Chi Neng Qigong Dr. Pang Ming

Dr. Pang Ming (1940) is de grondlegger van Zhineng Qigong. Al vanaf zijn zesde beoefende hij Qigong, tai chi en martial arts  bij verschillende grootmeesters. Dr. Pang Ming is hoogbegaafd wat ertoe leidde dat hij al op zijn negentiende afstudeerde als westers arts. In 1958 studeerde hij als negentienjarige af aan de Medische Universiteit van Beijing en was daarmee een van de jongste westers geschoolde artsen in China.

Direct na zijn afstuderen ging dr. Pang Ming werken als arts, maar gelijktijdig begon hij aan zijn studie Traditionele Chinese Geneeskunde met als specialisatie acupunctuur.

Naast zijn werk als arts bleef hij zich verdiepen in het daoïsme, boedhisme en in de qigongvormen.

Dr. Pang Ming ontwikkelde in de jaren `70 van de vorige eeuw een medische qigongvorm die iedereen kon leren, voor iedere leeftijd en gezondheid. Alleen de meest effectieve bewegingen uit de verschillende qigongvormen bracht hij in Zhineng Qigong.

In 1991 richtte hij een medicijnloos ziekenhuis op. De meer dan 300.000 patienten (studenten noemde hij ze) trainden dagelijks. Heel overtuigend waren de resultaten. ( een effectiveitespercentage van meer dan 95% )

Zhineng Qigong werd door de Chinese overheid uitgeroepen tot de meest effectieve qigongvorm van elf wetenschappelijk onderzochte vormen.

Qi = energie

Alles is Qi. Qi is de onzichtbare kracht in de natuur. Qi is de meest fundamentele substantie die overal in het universum voorkomt. Het zit in alles wat in onze wereld bestaat en verbindt alles met elkaar. In ons lichaam worden alle processen aangestuurd door Qi. Qi stroomt in, en door ons heen. In Chineng Qigong werk je met deze qi. Een van de eigenschappen van Qi is, dat het onze aandacht volgt. Door het doen van de oefeningen laat je de qi vrij stromen in het lichaam en open je ook de kanalen tussen je lichaam en je omgeving/ universum.  Je voedt als het ware je lichaam met de zuivere, sterke qi uit het universum.